Eerste lentewandeling

Categorie
Wandelingen
Datum
maandag 2 april 2018 14:00 - 16:00
Locatie
Vertrek om 14 uur aan de Sint-Lambertuskerk in Lovenjoel - Stationsstraat 50B, 3360 Lovenjoel
Bierbeek, België

 

 

De naam Lovenjoel komt van LOVANIOLU, d.w.z. Klein Leuven.

Deze deelgemeente van Bierbeek lag aan de Romeinse weg Keulen-Boulogne. De wandeling van ongeveer 7 km voert ons door een weinig bekend deel van de gemeente.

We vertrekken langs de spoorweg richting Vertrijk. Weldra moeten we de spoorweg onderdoor waar een wegwijzer staat naar de kapel van Sint-Ermelindis in Bruulbos.
We slaan na een honderdtal meter linksaf en lopen een eerste maal over de propere Weterbeek. We komen in een holle weg met veel eikvarens. Deze varensoort groeit altijd op schaduwrijke hellingen. Nu naar rechts via het reservaat van Natuurpunt (Weterbeek). We steken de weg van Neervelp naar Lovenjoel over. Het gaat nu verder door holle wegen tot op een plateau met vergezichten in alle richtingen o.a. de kerk van Pellenberg en het nieuwe gebouw van de kliniek. We moeten nu weer de spoorweg onderdoor en bereiken het Groot Park (25 ha).

Het park kreeg zijn voorlopige vorm na de Franse Revolutie onder Maximiliaan De Spoelberch, een bekend dendroloog (of boomkundige) die vele bomen liet planten, waaronder een vreemde beuk waarvan niemand de juiste naam kent.

In 1915 kwam het park in handen van de KUL die in 1926 het ziekenhuis Salve Mater, een neuropsychiatrische kliniek, liet bouwen.

In 2008 werd het opgedoekt en werden de gebouwen verkocht aan de NV Virix en een klein deel  aan Natuurpunt (omheind door begrazing).

En dan staan we weer aan ons vertrekpunt.

 

André Roelants

 

P.S. Gewone wandelschoenen volstaan.

 

 
 

Alle datums

  • maandag 2 april 2018 14:00 - 16:00

Velpeleven interactief